Gammelt legetøj

Gammeldags legetøj – fra da far var dreng

Legetøjet bliver dyrere med alderen – men noget af det gamle legetøj holder stadig ved.

Som forældre må man virkeligt stå tidligt op. Ikke bare om morgenen, når børnene spilfriske hopper op på ens mave kl. 6, nej, hele livet må man være på forkant.

Den bærbare, som mor eller far sidder med i sofaen, fanger hurtigt de små nysgerriges interesse. Men hvilken slags legetøj kan klare konkurrencen med fars tablet eller mors mobil? Der skal startes tidligt for at give de små poder gode vaner og interesser.

Måske er det en god idé, at vælge noget legetøj, som man selv fik mange timer til at gå med som barn?

Det kunne f.eks. være et dukketeater, en værkstedsbænk, et læge- eller værktøjssæt eller et lille minikøkken/-komfur.

Her er der til mange timers rolleleg, hvilket er en afgørende måde for barnet i dets bearbejdning af indtryk og i udviklingen af dets forståelse af, hvordan verden hænger sammen.

Når det endvidere giver mulighed for at imitere mor eller far, og måske endda gentage da Alex lavede lasagne med mor eller Katrine bagte boller med far, så er det rigtig sjovt og spændende.

Og det kan gentages mange gange. En kiste med klæd-ud-tøj, fra bedsteforældrenes gemmer, vil helt sikkert også blive et muntert supplement og understøtte barnets rolleleg, fantasi og drømme.

I hjemmets reol, blandt minderne fra fars barndom, står der måske modelskibe, -fly, -tanks m.v. Måske er det lige tidligt nok at introducere sådanne saml-og-mal-selv byggesæt for hjemmets børn, skønt det er udviklende for finmotorikken.

Men interessen for at konstruere og bygge noget må også stimuleres længe før, børnene er i stand til at mestre byggesættenes mange detaljer. Ellers får den ingen chance i forhold til computerspil m.v.

Det starter når børnene er små med Duplo, Legos lillebror, eller Baufix, som er efterfølgeren til Brio. Med Baufix kan der bygges, hvad som helst, som f.eks. en kran.

Der er uendeligt mange muligheder. Små dimser og skruer, huller og hjul, sætter fantasien i gang i hvilket som helst barn med lidt skabelsestrang.

Og også her er der mulighed for at efterligne den virkelige verden, hvor de store maskiner i landbruget eller på byggepladsen ser ud til at kunne fange de fleste drenges opmærksomhed. Hvem ved, måske bliver barnet med tiden bygningskonstruktør, og før det skal PC’en selvfølgelig med ind på banen.

Men legetøjet er jo så dyrt, siger en forælder måske. Det koster dog fortsat langt mindre, end hvad der skal investeres i spillekonsoller, mobiltelefoner, tablets m.m.

Så når far ligger på gulvet og leger med biler og bygger huse med børnene, så husk at ”forskellen på drenge og mænd er blot, at legetøjet bliver dyrere”.

En anden formidabel aktivitet der kan samle familien er de klassiske brætspil som Matador, Mikado eller Klodsmajor. Og det gammeldags legetøj er i høj grad tidssvarende også for børnene når far får lyst til at lege igen. Den del behøver ikke blive dyrere – men fars eget “legetøj” bliver som voksen ofte dyrere.