I en families travle hverdag kan det være svært at være barn og forholde sig til de mange indtryk, personer og steder, som indgår i en normal dag med familieliv, daginstitution/skole, fritidsaktiviteter med mere.
Børn – uanset alder – skal have mulighed for at slappe af og fordøje de mange sanseindtryk og informationer, som naturligt indgår i barnets liv. Indlæring og personlig udvikling er en naturlig del af et barns opvækst, men der findes situationer, hvor det hele bliver for meget for barnet at fordøje, og det kan skabe konflikter og mistrivsel for barnet.
Sociale relationer til forældre, søskende, familiemedlemmer og øvrige omsorgspersoner, som er den del af barnets liv, har stor betydning for udviklingen af barnets sociale og personlige forståelse af samfundet og barnets plads heri.
Børn med særlige behov
Men for børn, som af medførte eller efterfølgende årsager har særligt svært ved at indgå i sædvanlige relationer, f.eks. på grund af autismespektrum forstyrrelse (ASF), ADHD, nedsat kognitivt funktionsniveau, særligt sårbare børn eller af lignende grunde har særlige behov, kan hverdagen føles tung og svær at forholde sig til. Der er i disse tilfælde al mulig grund til at være ekstra opmærksom på, om noget skal ændres i barnets hverdag for at opnå den ønskede trivsel, så barnets udvikling og indlæring sikres bedst muligt.
Det kan f.eks. være tiltag som at ændre daglige rutiner, skære visse aktiviteter ned eller helt undgå dem, ændre kostvaner, stimulere til bedre søvnmønster og -kvalitet o.l.
I denne proces er det vigtigt at observere og forholde sig til barnets rammer for at se, hvad man med små indsatser kan ændre til det bedre for barnet. Fokus må være på at få barnets behov til at harmonere med familiens rammer og muligheder, så hverdagen bliver god for alle.
Et middel for mange forældre er at indføre faste rutiner for, hvornår man i familien står op, klæder sig på, spiser, tager afsted og kommer hjem, eftermiddagsaktiviteter og aftenritualer, som giver barnet en fast og skemalagt dag, som bidrager til at give barnet ro og også mulighed for at bruge kræfter på ting, som f.eks. skolegang og relationer.
Søvn og afslapning har også stor betydning for et barns udvikling under opvæksten, så også indførelse af faste rutiner med søvnritualer kan være stimulerende for at opnå en god nats søvn.
Hvilken gavn har tyngdeprodukter udformet som dyr?
Mange børn kan have glæde af tyngdeprodukter, som giver en god og omsluttende følelse omkring kroppen, som kan stimulere til ro og afslapning.
Mange af disse tyngdeprodukter kan fås i designs, som virker tiltrækkende og kan indgå i leg, da de ligner dyr. Et barn kan således have stor glæde af at sidde med et tyngdetæppe udformet som f.eks. et flodhestehoved, som et dovendyr, som en giraf, hvor giraffens hals lægges omkring skuldrene på barnet med tyngdeposer indsyet, som dino’er, som sættes om anklerne som manchetter med tyngde og som bringer ro til urolige ben o.l.
De fleste tyngdedyr er udformet som dyr, der kendes fra naturen og tv, såsom giraffer, flodheste, pingviner, dovendyr m.v., men enkelte tyngdedyr kendes kun fra fossiler, såsom dinosaurer. Uanset hvad vil de fleste børn kunne forholde sig til de spændende dyr og ikke have noget imod at sidde med dem omkring kroppen, når de samtidig mærker, at ’dyret’ har en god virkning for dem.
Skal du finde en gave til et barn, så kan tyngdeprodukter måske være en god gavemulighed. Alternativt, så find flere gaveideer her.
Hygiejne og daglig brug
Alle tyngdedyr er designet, så de er nemme at håndtere i hverdagen, og de kan selvfølgelig aftørres eller vaskes, så der hele tiden er en god hygiejne omkring brugen for barnet. Ofte er der også behov for at tage tyngdedyret med sig, og i disse tilfælde er der også tænkt på, at de skal være nemme at transportere med sig rundt.
Anskaffelse af tyngdedyr
Tyngdedyrene kan som regel fås i flere forskellige størrelser og tyngder, så de kan følge barnet gennem opvæksten og stadig bringe ro og velvære med sig. Dyr med indsyet tyngde kan nemt købes på nettet og i fysiske butikker, og de findes nemt ved at søge på ’tyngdeprodukter’ eller ’tyngdedyr’.